12 načina za bolju pretragu na netu

 

Bez Gugla ništa. Jako je bitno šta kucamo, jer ima svega na netu, što bi se reklo, ima svega kao kod Kineza, ali ako dobro tražimo.

Kako da budete efikasniji?

1.

Ako želite tortu od čokolade i tortu sa narandžom, možda je bolje da kucate “torta sa čokoladom i narandžom”, ako hoćete sve to. Ako ne, onda kucajte samo jedno po jedno, ‘pešaka’.

2. Izostavljena reč

Ako ne želite da dobijete neki termin ili frazu upotrebite simbol - (crtica). Na primer, [-dumb little man] će vratiti stranice koje sadrže "little" i "man" ali neće sadržati reč "dumb".

3. Kako da nađete nešto slično?

Upotrebite simbol "~" da biste u rezultatima dobili slične termine, I to isred reči. Recimo ~prodaja stanova u Beogradu. Izaći će sve što ima veze sa tim.

 4. Džoker

Simbol "*" je džoker. On je koristan ako pokušavate da pronađete tekst pesme ali ne možete da se setite tačnog teksta. Isto tako je džoker koristan za pronalaženje stvari samo na određenim domenima, kao što su na primer informacije iz obrazovanja: ["stanovi" *.edu].

5. Napredna pretraga

Ako ne možete da se setite ovih simbola uvek možete da pogledate naprednu pretragu pretraživača, tj. Gugla.

6. Definicije

Upotrebite "define:" operator da biste dobili brzu definiciju. Na primer, [define:gramatika] će vam dati puno definicija iz različitih izvora sa odgovarajućim linkovima.

7. Gugl kao digitron

Jedna od korisnijih upotreba Gugla. Ukucajte željenu kalkulaciju u polje za pretragu i dobićete odgovor. U većini slučajeva mnogo je brže nego da otvarate digitron na računaru. Upotrebite , -, *, / simbole i zagrade da biste izvršili jednostavnu jednačinu.

8. Numrange je baš vau!

Ova malo poznata funkcija traži raspon brojeva. Na primer, ["najbolje knjige 2000..2017] će vratiti listu najboljih knjiga za svaku godinu od 2000. do 2017.

9. Pretraga specifična za sajt

Upotrebite "site:" operator da biste pretražili samo određeni web sajta. Na primer, [site:google.com leo] će tražiti termin "leo" samo unutar ovog bloga.

10. Vertikalna pretraga?

Umesto pretraživanja termina preko svih stranica na webu, pretražujte unutar polja. Gugl ima veliki broj specifičnih pretraga, koje vam omogućavaju da pretražujete unutar blogova, vesti, knjiga i još puno toga:

Blog Search/Blog pretraga
Book Search/pretraga knjiga
Images/slike
Local/Maps/mape
News/vesti
Video/video
11. Vrste fajlova

Na primer, ako želite da tražite .PDF fajlove ili Word dokumente, ili Excel tabele ukucajte "filetype:" operator.

12. Odgovor na bilo koje pitanje vezano za život, univerzum ili bilo šta. Isto kao kod Kineza.

 

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar