3 bloga i saveti za učenje jezika

Nekad učenje jezika može ići jako lako, a nekad to nije slučaj. Pokušajte da se zapitate šta vas koči da napredujete u tom pogledu. Da li vas uopšte zanima učenje novog jezika? Možda treba da obnovite neki koji ste učili u školi? Da li se sećate prvog profesora čiji vam se pristup nije dopao?

Sve ovo može bti uzrok težeg učenja jezika. Ipak, i sami znate da postoje ljudi koji odu u neku drugu zemlju, ne znaju jezik, pa ga nauče, jer moraju. 
Primeri koji pokazuju da se sve može kad se hoće su i primeri poliglota, koji više ne gledaju koji jezik uče, nego se samo usavršavaju i povezuju pojmove. Isto tako, mala deca jako lako uče jezike, ali ona koja žive u porodicama u kojima se govori 2 jezika, mogu imati probleme dok se to sve ne posloži kako treba.

Kako da olakšate sebi?

Najbolje bi bilo da se podsetite prvo svega što znate. Uradite neki test online ili se posavetujte sa nekim ko je već polagao testove za školovanje van zemlje ili povodom nekog posla. Ima raznih testova i nivoa.
Možete početi da gledate filmove sa titlom, ako je na engleskom film, sa engleskim titlom gledate film, a ne sa prevodom. Biće teško na početku, ali posle neće. Potreban je fokus.
Pored filmova, tu su i serije i onda ćete se lako uklopiti u ovaj sistem.

Slušajte muziku i tražite tekstove tih pesama koje slušate.

Jako je bitno da imate neku svesku koja je mala, u koju možete sve reči koje ne znate da zapisujete.
E, sada ide najbitniji deo.
Pre nego što odaberete koja je dobra škola stranih jezika u Beogradu, pogledajte par sajtova koje vam preporučujem. Vredi pogledati.
Words and worlds of New York
Ovo je sajt Elen, koja uči razne jezike i stalno kači neke materijale za učenje novih jezika. Može vas obavestiti o tome kako da učite neki novi jezik, kako da  ga koristite, ali i da znate čemu to sve.  Ne morate ići svuda po svetu, možete sve to iz svog stana. Meni je zanimljivo što sa strane ima listu kad je učila koji jezik. 
Lindsaydoeslanguages.com
Ona pomaže da naučimo jezike na lakši način, motiviše i čak ima na svom sajtu i pisanija o tome kako ona uči jezik koji je trenutno zanima. To može da pomogne. Ipak, treba voleti blogove pa da vas zainteresuje.
The Polyglot dream tj.  sada već lucalampariello.com je sajt Luke,  koji zna tečno da priča 13 jezika.  
On dnevno provede učeći jezike 30 minuta. Mislite da je to malo? Ne, čak je i mnogo. Pa i da čitate jednu knjigu svaki dan po pola sata je sasvim u redu. Kod njega ćete videti razliku između učenja naizust i razumevanja logike nekog jezika. Sa njim možete učiti i biti sigurni da ste na putu da postanete poliglota.
Ako imate neke predloge za nove sajtove, javite mi.
Ako imate pitanja u vezi sa motivacijom ili kako učiti novi jezik, javite mi. Tečno govorim 2, ruski je treći, ali ide polako u pasivu, a do sada sam učila ukupno 10 jezika.
Srećno sa učenjem!

 

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar