Antikvarne knjige - gde kupiti?

Knjige u antikvarnicama su veoma različitog kvaliteta i cena. Zavisi od toga šta tražite i kakvisu kriterijumi i gde tražite – ipak možete sigurno doći do dobre knjige. 

Ja ne biram da li knjiga ima korice ili ne, ali mi je bitno daima sve strane. Nekom je važno da miriše na novo, nekom na staro. Neko se zadovolji online knjigom. Svi smo različiti. Isto je i sa knjigama.

Antikvarnice i pijace

Među ljubiteljima knjiga su sve popularnije antikvarnice gde se mogu naći sjajne knjige koje su retke i očuvane. 

Beletristika i klasici nešto su povoljniji nego u knjižarama, a cena varira u odnosu na to da li je reč o tvrdom povezu i da li roman prate ilustracije i koliko je knjiga retka. Većina popularnih naslova domaćih i stranih pisaca košta manje od hiljadu dinara. "Alhemičar" Paola Koelja, na primer, može se naći za manje od petsto dinara. Stručna literatura često košta koliko i nova knjiga, jer je uglavnom reč o izdanjima koja se više ne štampaju. Ovakve knjige iz različitih naučnih oblasti najčešće kupuju studenti. Inače, ja sam Vujakliju kupila za 100 dinara na pijaci. Ne znam da li je to dobro ili loše, ali bar više ne kisne na kiši.

Kolekcionarske zbirke

Prva izdanja proslavljenih naslova su najskuplje štivo. Ipak to je baš retko. Što je knjigu teže naći, to joj je cena viša. Žanr koji je posebno popularan među kolekcionarima je fantastika, ali i zbirke jednog pisca. Tako za popularnu Tolkinovu trilogiju "Gospodar prstenova", štampanu u prvom izdanju, treba izdvojiti i preko sto dvadeset evra. Kako navode iz antikvarnice u centru grada, ovakve knjige se rasprodaju čim stignu na police jer je reč o kolekcionarskim primercima.

Prednost antikvarnica su zbirke i sabrana dela pisaca čija je cena obično povoljnija nego u knjižarama. Zbirka Gogoljevih pripovetki košta do sedamsto dinara, a starije izdanje "Seoba" Miloša Crnjanskog oko dve hiljade dinara. Takođe, na policama ovih radnji nalaze se i različite antologije, i izdanja koja su štampana za posebne svrhe i prodavana u kratkom vremenskom periodu, kao i časopisi i magazini davno povučeni iz prodaje.

Ulični prodavci

Knjiga je najjeftinija na prestoničkim ulicama. Na štandovima u Ulici hiljadu trista kaplara, između Kolarčeve zadužbine i zgrade Filološkog fakulteta, može se naći veliki broj naslova različitih autora i žanrova, a prodavci neretko pristaju na cenkanje.
Na online sajtovima za prodaju se prodaju čitave biblioteke. Dešava se da kada se prodaju stanovi u Beogradu i drugim gradovima naslednici prodaju stanove sa celim bibliotekama, ali nekad moraju i da se otarase njih pa prodaju po vrlo niskoj ceni.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar