Čudni običaji na venčanjima

 

Kakvi sve čudni običaji postoje u vezi sa venčanjima?

Pogledajte dalje u tekstu, pa razmislite gde biste se najradije venčali.

Na Јavi mladenci plaćaju venčanu taksu pre venčanja. Ali ne u novcu, već plaćaju  repovima pacova. Za venčanje im treba 25 komada, a za razvod malo više, samo 40 repova.

U Tujii, etničkoj grupi  Kine, veruju da mlada mora da plače mesec dana pre venčanja, najmanje sat dnevno. Sve žene u porodici solidarne su sa mladom tokom ovog perioda. Ok, ovo mi je prilično jasno, bolje pre nego posle. 

Za pripadnike Tidong zajednice u Severnom Borneu, pripreme venčanja su prava muka. Mladenci su zatvoreni 3 dana pre venčanja sa zabranom odlaska u toalet. Veruje se da će tako potomci biti zdravi. Kakva god da je logika, najbolje da se rentira mobilni toalet, da dožive venčanje.

U Јužnoj Koreji postoji običaj nazvan  balaka. Nakon čina venčanja ribom udaraju mladoženju po stopalima.

Јedna od najvećih etničkih zajednica u Istočnoj Africi je pleme Nuer. U Јužnom Sudanu, ako supruga brata ostane udovica, drugi brat može da je oženi. Decu iz novog braka, smatraju potomcima pokojnog srodnika. Sve ostaje u porodici.

Prema tradiciji, u kući mladenaca okupljaju se gosti i lupaju saksije i lonce. Ako nekog ne pozovu na prijem, taj kidnapuje mladoženju, stavlja ga na konja i ostavi u divljini. Ovo je nešto kao odbegli mladoženja.

Indijsko vjenčanje našlo se na vrhu ove neobične liste. Prema astrološkom sujeverju, nekim ženama suđeno je da budu Manglik - da se razvedu ili postanu udovice, a kako bi razbile kletvu moraju se udati za drvo. Znate ljudi šta vam je činiti, samo posetite svog đotiš astrologa. 

Meni je čudan običaj kada mlada kod nas baca sito, jer šta ako je previsoko ili ako je zgrada u pitanju. Onda se neće zadržati, hm? Ono gaženje mladoženje mi je omiljeno.

Kako je bilo kod vas? Šta vam se najviše dopada od svega na svetu na venčanjima, sem brojanja novca posle svadbe?

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar