Čudni običaji naroda I

Istraživanje na ovu temu, navelo nas je da zaključimo da su stari ljudi potpuno u pravu kada kažu:”Sto kuća, sto običaja.” Pošto na svetu ima mnogo naroda, onda imamo i šta da saznamo novo, svakog dana. Pošto se na ovom sajtu bavimo rečima i svetom, pa hajmo i da se bavimo običajima. 

Evo jednog čudnog običaja iz Hong Konga. Žena koju muž prevari ima pravo da ga kazni smrću, ali samo u slučaju da  ubistvo počini golim rukama. S druge strane, muževljevu ljubavnicu može da ubije kako želi. Hm, jeste čudno, ali njima nije.

Škotska je zemlja u kojoj je postojao običaj dopre 1939. godine i više ga nema, srećom po Škote. Muškarac koji bi makar i jednom imao intimne odnose sa nekom ženom morao bi da je oženi. Zamislite to u Srbiji danas. 

U Saudijskoj Arabiji žena ima pravo da se razvede od svog muža ako on ujutru odbije da joj posluži sveže skuvanu kafu.  Naravno, ovo je samo jedan član zakona, koji se retko primenjuje, jer u ovoj državi nema razvoda. Tj. ne znamo da postoje. Ništa bez kafe ne može da bude dobro.

U Kini postoji običaj, ne tako popularan za muškarce. Naime, pre nego što svoju nevestu prenese preko kućnog praga, mora, noseći je, da pređe preko užarenog uglja, pogađate, bos. Veruje se da će ovako omogućiti svojoj ženi da dobije lak i lep posao. Tako da, drage žene, ako imate neki posao koji nije ovakav znate šta vam je činiti.

Običaj, koji bismo možda najbolje mogli da opišemo kao preteču bandži-džampinga i danas se upražnjava na jednom malom udaljenom ostrvu Bunlap, smeštenom u Pacifiku. Meštani prvo igraju uz zvuke tradicionalnih bubnjeva, a zatim hrabrog dobrovoljca pripremaju za skok sa drvenog tornja. Na vrhu improvizovane kule, konstruisane isključivo povodom izvedbe ovog rituala, vezuju mu se lijane oko nožnih zglobova i tada je spreman za skok. Veruju da što se skoči sa veće visine, to se veći blagoslov od bogova dobije. Srećom, nemamo lijane za ovu svrhu, pa ko hoće može samo klasični bandži kod nas da proba.

U Japanu su napredni u svakom smislu i ne mislim da preterujem. Oni imaju u svim toaletima, pa verovatno i u pokretnim toaletima, muziku, zvuk bilo kakav da se ne čuje ništa van, plus nekad imaju i robota sa kojim možete da pričate. Zar to nije zabavno? Japanci na sve misle. 
Na Islandu poklanjaju knjige za Božić. Onda kada svako otpakuje knjigu čitaju tokom večeri. Oni su tako očuvali tradiciju čitanja na jednostavan način napravivši od toga jedan ritual. Bravo za Island!
Ovo će vam biti poznato, sigurna sam. 
U Rusiji prijateljima i poznanicima tj. gostima nude vodku. Ovo se očekuje u svim generacijama. Da li postoji bolji način da se zagrejete kad je ruska zima hladna? Pa ne baš. 
Verovatno bi se svi brže združili na ovaj način. I oni kažu kao i mi ,,Živeli", samo kažu ,,Na zdarovije", kao kod nas kad neko kine.
Šta vam se naviše dopalo od svega? Pišite u komentarima.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar