Deca lakše uče jezik

Deca jako lako uče jezike. Što više reči uče, mogu bolje da povezuju stvari koje znaju i sa izvornim značenjem, ali tako i povezuju sa rečima u stranom jeziku. Bogatstvo učenja jezika je neizmerno. Ipak, deca onda uče šta je to multitasking, kako da uče dva ili više jezika, ali i više oblasti. To će im sutra značiti u školi ili na fakultetu.

Zašto je to dobro?

Učenje jezika razvija mozak. Zavisi od predavača iliti učitelja, ali je jako lako da se proveri inteligencija tj. snalažljivost deteta dok uči neki novi jezik. Naučiće više o toj kulturi, o istoriji naroda čiji jezik uči. Pa i da nauči gde se sve govori, eto geografije.

Decu ne treba niko da tera da uče jezik, ali uz druženje, zabavu sa drugarima, od ranog detinjstva, to nije tako teško.

Bitno je da dete može da uči kroz igru, slike, muziku, crtaće, pa kasnije i serije i filmove. Mogućnosti su neograničene. Roditelji zajedno sa detetom mogu da uče novi jezik ili da se podsete šta su učili ranije. Ako ne rade sa detetom dok je malo, nisu baš velike šanse da će dete da razvije ljubav prema učenju.

Neka deca uče i kroz igrice, a neka to ne žele. Neka deca uče kroz slike, preko titla, slušajući jezik. Zato mislim da sinhronizovane verzije crtaća nisu dobre od uzrasta kada mogu da čitaju i da im jezik ‘ulazi u uho‘.

Privatni časovi jesu dobri, ali je to dosadno, a naročito za današnje generacije. Možda je bolji neki online čas ili rad u grupi.

Zašto su loše sve tzv. prednosti danas?

Zato što deca teško održavaju koncentraciju jer imaju dosta tehnologije oko sebe i to je deo njihovog života od najmlađih dana. Od prve, druge godine deca već gledaju crtaće na telefonu ili tabletu. Već u trećoj ili četvrtoj znaju to da koriste, a što se tiče slova to ne znaju. Ipak, treba instalirati neke zabavne aplikacije za decu koje mogu da im drže pažnju da bi učili jezik.

Neko bi rekao da današnja deca treba lako da nauče 5 jezika ali nije tako. Možda i znaju reči, možda i mogu da pričaju, ali generalno teško je doći do previše reči, do gramatike, jer to zahteva ozbiljnost.

Ipak, zašto ne probati.

Deca lako upijaju reči, bilo da je u pitanju engleski, španski ili možda nemački i italijanski jezik.

Upišite dete na kurs engleskog jezika i sigurno nećete pogrešiti.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar