Dečiji hobiji

Ono što treba da znate kada su u pitanju dečiji hobiji je činjenica da deca uz različite hobije podstiču kreativnost i maštu koja je veoma potrebna tokom odrastanja. Negovanje hobija kod dece poboljšava njihove njihove kognitivne i kreativne sposobnosti.

Ako deca imaju neki hobi u detinjstvu, onda uglavnom budu produktivnija i uspešnija u životu. Srećnija su i motivacija za učenjem i radom je veća kod njih.

Decu ne treba siliti na to, ali ne treba im ni dati tablet ili telefon, kada stvarno postoje pravi hobiji, društvene igre i motoričke aktivnosti.

Maketa i raketa

Kula od peska, mape blaga, rupe za klikere ili kuće za Barbike – sve je to deo nečijeg detinjstva. Ako dete želi da napravi nešto kao što je zgrada, od bilo čega, to je ok. Pesak je super stvar. Isto tako i sklapajuće kockice. Ipak, ako uzmu i čokoladno jaje sa igračkom nije loše početi sa sklapanjem.

Najbolje bi bilo da im nabavite maketu aviona, kamiona, kućice za lutke. Tako će pre da sklope nešto i da se zanimaju par sati ili dana, nego da im date izbor koji je preveliki.

Crtanje

Radionice crtanja ili slikanja su savršene za sve mališane, bilo da su deca koja idu u obdanište ili su već pošli u školu. Tako razvijaju kreativnost. Ne zapostavljajte njihove talente koji su uglavnom nevidljivi dok ih ne ‚bacite u vatru‘. Bitno je da date sve od sebe da se dete izrazi i da ima načina za to. Ako želi da crta, slika – kupite mu boje, jednu silikonsku mušemu, papir za crtanje, četkice. Nije bitno kako radi sve to. Bitno je da uživa.

 Muzika (ni)je uvek zabava

Nije uvek muzika zabava, ali može da bude. Ne mora svako dete da bude Mocart ali može da voli da svira neki instrument, da ide na privatne časove, da ide na hor, da pravi muziku kod kuće, da pravi melodije ili mikseve. Ne razumem se baš u pravljenje muzike, ali verujem da postoji način. Vaspitači ili učiteljice mogu dosta dobru ulogu da odigraju ovde jer uvide pre talenat od roditelja nekad. Ipak, to je svakako dobro.

Deca se rađaju sa nekim talentom i potrebno je na vreme uočiti o kom talentu je reč, kako bi se taj talenat negovao kroz život, pogotovo u periodu odrastanja.

Sport

Sport je jako bitan jer dete tu troši višak energije i bolje se fokusira. Dobro je to i za zdravlje deteta. Tako da je pitanje samo šta će izabrati. Danas je bar ponuda velika od plesa, preko karatea, aikida, trčanja i grupnih sportova.

Hobi nije gubljenje vremena već ulaganje. Bitno je da dete ima bilo kakav hobi, da ne bude neispunjeno i nesrećno. I čitanje knjiga nije loša ideja.

Autor: 
Jovana Vilimonović
Client: 
deca, hobi

Dodaj komentar