Kako izgleda dobar oglas za nekretninu?

Želite da prodate, kupite  ili izdate stan? Treba vam dobar oglas. Na pravom ste mestu.

Oglas treba da bude dobar da biste privukli ljude koji će kupiti šta god da prodajete. Bitno je da ih uverite da ste siguran prodavac, da imate  sva dokumenta i da je sve legalno i ispravno. 

Da bi se vaš oglas istakao i nekretnina brže prodala, ili pronašla svog idealnog zakupca, potrebno je da zadovolji osnovna pravila internet komunikacije. 

Potrebno je da budu istaknute sledeće stvari:
-slike svake prostorije;
-što manje ličnih detalja;
-sređen prostor;
-slikati i kupatilo, obavezno;
-terasu, obavezno, ako postoji;
-naglasiti koji je tip grejanja u pitanju;
-sprat i orijentaciju naglasiti;
.stajališta za buseve ili trole;
-prisustvo škole, bolnice, vrtića;
-mogućnost ili nemogućnost držanja ljubimca;
-okvirni računi, ako je stan za izdavanje;
-postojanje depozita ili ne;
-prodaja/izdavanje sa nameštajem ili bez istog;
-minimalni period izdavanja i za koliko osoba je predviđen;
-za pušače/nepušače.

Uvek mi je bio besmislen poslednji zahtev, ali iz iskustva znam da je to baš ono što odbija. Svako ko plaća stan može da živi u njemu slobodno i normalno. 
Isto tako, pre će se izdati stan u kom može neko da uzme ljubimce nego bez njih.  Tako će i vlasnik manje menjati stanare, jer ljudi koji imaju ljubimce ne mogu tako stalno da se sele. 

Šta ne raditi?
Ne pisati oglas velikim slovima jer se na internetu to može protumačiti kao vikanje, i ovu praksu bi trebalo izbegavati. Sve mora biti jasno i ispravno. Neka neko pregleda, ako niste sigurni. 
Ne sme oglas biti duži od 70 karaktera, ne slova! Tako će se lakše prikazati na pretraživaču kada neko nešto kuca. Razmislite šta će tražiti neko na internetu pa tako i stavite opcije da lakše dođe do oglasa. Dobro je staviti lokaciju. Recimo: ,,Izdajem stan na Dorćolu” ili ,,Izdajem garsonjeru na Vračaru”, tako će brže neko videti oglas.  Pametno je i kucati malim slovima jer brže izađe, kao recimo ,,stanovi na novom beogradu".

Ako kupujete/najmite stan treba gledati sledeće stvari..

Proverite da li postoji sve nabrojano u oglasu stvarno. Ako nešto nije u redu teško da je sve tačno. To su oni stanovi u širem centru, a sat vremena od istog. Ili lux stan, a suteren. Tako da ne verujte dok ne vidite. Napravite ugovor, a ako ne želite, onda zakon uređuje te stavke. 
Pri kupovini stana proverite legalizovanost, vodovod, prilaze, koliko je daleko prevozom, ne kolima. Isto tako, posetite katastar, oko 2000 dinara košta uvid u dokumentaciju. Tu ćete videti da li postoji neka zabeležba o problemu, prenosu, vlasništvu itd.
Advokata uglavnom ima agencija, ali ako ga imate vi, to je još bolja opcija.
Srećno!

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar