Kako najlakše naučiti španski?

Da li znate koji je najbolji način da naučite španski?

Pokušaću da odgovorim na neka pitanja, s obzirom na to da sam i sama učila španski na fakultetu, ali i pre toga samostalno.
Koji su načini učenja jezika?
Ima ih više. Možete učiti neki jezik online, što je dobro za one koji su vredni i odgovorni i ne lažu sami sebe.
Možete učiti neki jezik offline, tj. u školi jezika, ali i ako možete da odete neko vreme u neku drugu zemlju, to je najbolje, iako nije uvek lako.
Treća opcija je studiranje jezika, koja nije uvek adekvatna, jer zavisi čemu će vam to služiti.
Zabavna opcija je učenje jezika kroz filmove, serije i uz pomoć internet sajtova, kao što su duolingo ili livemocha. 
Još jedna sjajna opcija koju sam probala je učenje jezika preko aplikacija, koje su odlične i teraju vas da ponavljate naučeno. Zar to nije sjajno?
Motivacija
Zašto želite da naučite novi jezik? To je prvo pitanje koje morate sebi postaviti. Tako ćete održati fokus i videti cilj pred sobom. Nemojte se nervirati ako ne znate odmah šta sve znači, nego imajte strpljenja. Učenje jezika je kao sklapanje slagalice. Verujem da niko od vas ne želi da nauči jezik da bi razumeo serije našeg detinjstva (znate na šta mislim) već da koristi jezik u govoru.
Gramatika i rečnik
Gramatika  je jednako važna kao i vokabular. Ali što više reči znate, to ćete lakše sklopiti rečenicu, tako da malu prednost dajem rečniku. Zapitajte se kako se kaže koja reč u vašem okruženju i zapišite u neku malu svesku. Danas imate online svaku reč, na svakom jeziku, samo ukucate i dobijete i sliku i prevod.

Počnite od nečeg što volite. Recimo, ja volim boje. Možete naučiti da se žuto kaže amarillo, plavo azul, belo je blanco i tako redom. Onda dodajte stvari u kući i ‘obojite’ ih. Onda ih stavite u neki prostor, stan, sobu, put. 

Najbolji način da vežbate španski

Morate da smislite način da ga pišete ili pričate. Postoje sajtovi na kojima možete pričati sa izvornim govornicima španskog, a može u vašem gradu biti neki od njih, pa možete ići na časove u školu stranog jezika. Možete se dopisivati preko neta sa drugaricom jedan dan u toku nedelje bar sat vremena na španskom, pod uslovom da ga ona uči ili da ga je učila. Možete sa osobama sa kojima idete na časove vežbati. Slušajte pesme, gledajte filmove sa titlom, da biste videli kako se piše šta. Kada budete napredovali, moći ćete i bez prevoda da gledate filmove. To je veliki uspeh u nizu malih, sve dok ne progovorite tečno jezik. Smislite svoj način i držite se toga.

Srećan rad!

 

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar