Police za knjige - saveti

Dosta je bitno gde nam stoje knjige, a to svaki ljubitelj zna. Postoje police koje imaju samo tablu i nemaju ivice, postoje police sa ivicama, postoje police koje su kao regal. Svako bira prema svom nahođenju koje će police da stavi. Ja volim jednobojne, ali zavisi da li mogu da nađem bele ili crvene. Nije tako lako. U ovom tekstu ću opisati neke vrste polica koje postoje..

Zidne police od drveta ili iverice se svojom jednostavnošću lako uklapaju u gotovo svaki prostor, bilo da je to poslovni prostor ili privatni.  Police su obično ploče većih debljina različite širine i dužine. Oblik pravougaonika je uvek prisutan, ali ne moraju imati ogradu, već to može biti obična ploča. Na njoj ne moraju biti samo knjige, već i oni koji ih ne vole mogu staviti sveće, ukrase, ramove za slike. 

Pri kupovini pločastih materijala moguće je sečenje po meri i kantovanje, a to je ono kad nam zalepe traku iste boje da se ne vidi rez, tako da dimenzije police možete jednostavno da prilagodite uslovima u kući. 

Idealno za sve 
Zidne police i komoda mogu se montirati nezavisno jedno od drugog ili se mogu iskombinovati, pa tako lako mogu naći mesto u različitim prostorima. Ipak, ovo je preporuka pre svega za dečje sobe i prostor namenjen mladima.

Maštovite komode sa kliznim vratima i fiokama plus  niske klupe ili brojne police koje ukrašavaju zidove mogu se kombinovati međusobno, pa svoju ulogu nalaze čak i u spavaćoj sobi. Tu mogu  da zamene klasične noćne ormariće u dečjoj sobi.
Komoda sa kliznim vratima dobra je za odlaganje tanjira, čaša i  krpa. Ako su vrata od stakla, a sa unutrašnje strane se postave neke sijalice, dobija se izlog u kom se mogu ogledati sve te stvari, ako to neko voli. Ipak, ljubitelji knjiga, staviće knjige i ništa više.

Dužina zidnih polica i njihov raspored
Na zid se, kao jedna celina, uglavnom postavljaju dve ili tri police jedna iznad druge, na rastojanju od 30 do 40 cm, pa sve do 70 cm. Dobro deluje i samo jedna polica sa zidnom podlogom ili bez iste, što daje na prostoru i na dubini.

Dužina police može da bude ista kao i dužina komode, ali ovo nije pravilo. Kraće police postavljaju se  uglavnom u naizmeničnom rasporedu, sa tim da se krajnje ivice poklapaju sa ivicama komode ili kreveta ispod police. Treća opcija jeste da se dužina polica međusobno razlikuje.

Dubina police zavisi od elemenata koji će se odlagati. Evo nekoliko primera: za odlaganje džepnih izdanja knjiga dovoljno je da dubina police bude do 20 cm, za knjige standardne veličine – 30 cm, dok, za velika ilustrovana izdanja dubina police mora biti bar 50 cm. Ako su knjige veoma teške ili ako su u pitanju enciklopedije, dužina drvene police ne sme biti veća od 80 cm kako se ne bi izvijala zbog težine.

Boja?
Boja i vrsta drveta od koje su izrađene zidne police iste su kao i na komodi ispod nje. Međutim, ovo nije pravilo koje je strogo. 
Postavljanje pozadine
Na zid, kao zadnji deo police, možete da pričvrstite pločasti materijal. Za ovu ploču je dobro uzeti neutralnu boju ili onu koja će se uklapati sa bojom zida, a možete postaviti i pozadinu u istoj boji u kojoj su polica, krevet ili komoda. Za koju god varijantu da se odlučite, ovaj dodatni elemenat je i estetski dopadljiv i funkcionalan jer štiti zid od oštećenja ili prljanja.

Ideje?
Malo ekstravagantnijim osobama, koje su sklone novom i neobičnom, preporučujemo da osvetljenje postave uz isečenu ivicu prislonjenu uza zid. Tako će stvoriti zanimljivu igru senki, pogotovo ukoliko je zid u nekoj boji pozadi.. U ovom slučaju trebalo bi ugraditi fluorescentne lampe koje troše vrlo malo struje, pa ne smeta ako dugo ostanu uključene.

Postoje police koje su napravljene od bicikle, klavira itd. Ovde nije bitno da li ima ležajeve skf bicikl, jer može biti stari i da se dobro uklopi. Isto tako nije bitno da li klavir svira, dovoljan je okvir. 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar