Preporuke za čitanje u izolaciji

Pošto verujem da je većina vas u izolaciji, onda mislim da treba da preporučim neke knjige da vam ne bi bilo dosadno. 

,,Životinjska farma” i ,,1984”, Džordž Orvel

 

Orvel prikazuje mračno, monotono postojanje totalitarnog režima. Knjige su napisane za vrijeme Drugog svetskog rata, i predstavljaju paranoičnu viziju budućnosti. Nažalost, današnje vreme u mnogim aspektima daje ovom delu epitet proročanskog. Imamo rijalitije, gledaju ljudi to preko kamere, u prvom planu je voajerizam na svaki mogući način. Ipak, treba to posmatrati sa neke distance, a u isto vreme se diviti Orvelu.

,,Alhemičar” Paulo Koeljo

Alhmičar je knjiga koja je prevedena na preko 60 svetskih jezika u 150 zemalja (drži Ginisov rekord za ovo). Mladi pastir Santiago, kreće na put u Afriku da ispuni svoju životnu svrhu. Na tom putu sreće likove i proživljava događaje koji ga uče čitavom smislu života.

Doslovno svaka stranica knjige je puna mudrih misli. Zasniva se na taoizmu. Ako bi morali odabrati samo jednu knjigu da imate na polici, onda možete baš ovu knjigu.

,,Za kim zvona zvone” (For Whom the Bell Tolls), Ernest Hemingvej

Partizanska borba u Španiji, u kojoj je učestvovao i sam Hemingvej, je toliko verno prikazana iz perspektive rova da ćete imati osećaj da pripadate grupici koja je u ratu.

„Nijedan čovek nije ostrvo, sam po sebi celina; svaki je čovek deo kontinenta, deo zemlje. Ako grudu zemlje odnese more, Evrope je manje, kao da je odnelo neki rt, kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj. Smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvećen čovečanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom…“

 

Mali princ, Antoan de Sant Egziperi

 

Ova priča za djecu je djelo koje je prožeto univerzalnim životnim porukama, tako jednostavnim i savršenim da ćete je poželeti periodično čitati tokom čitavog života. Ovo je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dečakom koji tvrdi da je sa druge planete. Sam Egziperi je bio pilot.

Pošta, Čarls Bukovski

 

Čovek koji je čitav život proveo u kafanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora.

Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama. Pisac je deo života proveo radeći kao poštar, a ovo delo je upravo o događajima iz tog perioda.

Bilo da ste lekar, sudski tumac, prevodilac, prodavac, zubar, arhitekta, novinar, student – odaberite neku od ovih knjiga i nećete pogrešiti.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar