Rano učenje jezika

 

Deca mogu da uče jezik od 2,3 godine, tačnije otkad progovore. Ne treba nam istraživanje za to, zar ne? Neka deca žive u porodicama u kojima se govori dva jezika tako da moraju tako. Tada dolazi do mešanja jezika, tj. značenja reči, ali je to taj najteži deo za nastavnike, ali i roditelje. Mora se izdržati svaka komplikacija koja naiđe u prvih par godina učenja, posle je lako, a dete je na duplom dobitku.

Kaže se da što više jezika učimo, lakše je učiti svaki sledeći. Logično je jer ipak možemo sa nekim saznanjima iz učenja prethodnog jezika možemo povezati sledeći.

Najbolje je, kada učite engleski koji pripada grupi germanskih jezika, da uzmete da učite i još neki iz te grupe, na primer, nemački. Slična je gramatika i logika jezika.

Isto tako je i za španski, kada učite njega, lako možete portugalski posle. 

Recimo, može doći i do ovakvih problema, kao u ovoj školi, ali su kratkotrajni.

Kako Blic prenosi, u jednoj školi u Mirijevu prošle godine deca nisu mogla da imaju časove engleskog.

Oni navode da im je na roditeljskom sastanku učiteljica saopštila da deca neće pohađati časove engleskog jezika, jer nemaju nastavnika.

- Samo nam je saopšteno da za našu decu, koja su inače učenici četvrtog razreda, do daljeg neće biti nastave iz engleskog jezika. Kada smo pitali učiteljicu zašto  je to tako, rekla je da škola nema nastavnika engleskog i da se čeka da iz ministarstva pošalju nekog ko je bio tehnološki višak - kaže jedan od  roditelja.

Kako kaže, nakon roditeljskog od nekoliko mama učenika prvog razreda saznali su da ni njihovi provaci nemaju časove engleskog iz istog razloga. Oni su pokušali da kontaktiraju i Prosvetnu inspekciju, odakle su ih uputili na Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu.

Verujem da je problem do sada rešen, tako da deca mogu da nastave sa učenjem.

Ipak, kontinuitet je bitan.  Nekom će jezik biti potreban za komunikaciju, neko će postati profesor, a neko možda sudski tumač za engleski jezik

 

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar