Saveti za učenje

Saveti za učenje

Ponekad je učenje nemoguća misija, a gradivo koje treba savladati može dalovati kao najteži zadatak. Ukoliko primenite ove savete, biće vam olakštano učenje, pamćenje i sve to za mnogo manje vremena.

Učiti kraće, ali često

U naletima koncentracije najefikasnije se može učiti, tako da je ostatak vremena provedenog uz knjigu ponekad samo izgubljeno vreme. Zbog toga je često bolje učiti u kratkim vremenskim periodima koje možete da ponovite. S obzirom na to da je mozgu potrebna pauza kako bi usvojio informacije iz perioda učenja, bolje je odmoriti između perioda u kojima je koncentracija za učenje visoka. Učenje koje traje satima je bespotrebno zamorno, a neće Vam pomoći da brže i bolje naučite gradivo.

Dan bez učenja

Osim što je efikasnije učenje ukoliko je raspoređeno u više kraćih vremenskih perioda sa pauzama između kako bi se mozak odmorio do sledećeg naleta koncentracije, isto tako je važno da se napravi i dužu pauzu od jednog dana. Dan bez učenja može da bude vrlo koristan. Tako ćete smanjiti stres.  

Preispitivanje znanja istog dana

 

Kako bi dugotrajnije ostalo zapamćeno ono što naučiš u toku jednog dana, trebalo bi to da ponovite istog dana. Kada sebi potvrdiš određeno znanje osećaćeš se bolje i imaćes veću motivaciju da nastaviš. Nauči pa kasnije u toku dana ponovi to znanje jer će samim tim biti i kvalitetnije i sigurnije.

Odredi sebi termin za učenje

Prema nekim naučnim istraživanjima, najbolje vreme za učenje je u periodu između 14 i 18 časova. Tada najefikasnije uče oni kojima dan počinje u 7 časova ujutru i koji imaju redovne obroke u toku dana. Naravno, u zavisnosti od toga kada ustajete i kada ležete, kakve su vam životne navike i kako vam izgleda svakodnevnica, vreme za učenje može svakome biti drugačije.

Uredi svoju okolinu

Ukoliko ti je potrebno da, dok učiš, imaš posebne uslove, onda se potrudi da tako i bude. Da sebi olakšaš učenje, obezbedi sve što ti je potrebno, da li je to određena jačina svetla, muzika ili tišina, hrana, svež vazduh… bilo šta. Kako ti ne bi sitnice koje su ti u okruženju odvlačile pažnju od učenja, pobrini se da sve u okolini bude u skladu sa tvojim potrebama. Na taj način svaki put će ti biti lakše da učiš, a i rezultati će se videti. Spremi čak I brojeve telefona za naručivanje hrane, hitne slučajeve, pa čak i za vodoinstalatera u Beogradu. Onda možeš mirno da nastaviš sa učenjem.

Autor: 
Jovana Vilimonović

Dodaj komentar